docenten viool

Jorien Muste

viool

fotografie: Edsart Meeske

Barbara Kurmann

viool/altviool

Jorien studeerde in 2004 af aan het Rotterdams Conservatorium bij violist en docent Vaclav Novak. Haar brede interesse in muziekstijlen komt tot uitdrukking in de verschillende formaties waarin zij speelt.


Naast muziektheater-producties met het Max Tak orkest speelde zij in diverse Joop van den Ende musicals als Beauty and the Beast, Tarzan en Les Miserables. Ook speelt zij in bands, onder andere pop/folk met Lenya en Braziliaanse Jazz met Azul.


Op scholen, festivals en theaters improviseerde zij tijdens voorstellingen als 'de gelukkige prins' en 'Dierenpraat' met Niels Brandaan Cotterink.


Haar liefde voor klassieke werken kan zij kwijt in een strijktrio en een pianotrio. Ook is zij verbonden aan het R.B.O. Sinfonia, een orkest dat voornamelijk koren begeleidt. De laatste jaren verzorgt het orkest ook schoolconcerten met leuke en interessante projecten over de grote componisten. Kijk voor informatie op www.orkestkidsite.nl


Bij de stichting Watch That Sound is zij organisatorisch actief en verzorgt ze workshops. http://www.watchthatsound.nl


In de zomer van 2014 heeft Jorien het Rotterdams Retropole orkest opgericht, dat bestaat uit ruim veertig muzikale talenten en docenten.  Zij vormen een swingend pop-/ jazzorkest met een nostalgisch tintje.


Met haar enthousiasme, veelzijdigheid en liefde voor de muziek is Jorien als viooldocente een grote stimulans in de muzikale ontwikkeling van haar leerlingen!

‘In muziek kan ik alles kwijt wat ik in het leven belangrijk vind.’


Barbara studeerde in Winterthur, nam deel aan masterclasses in Duitsland en Engeland, kreeg beurzen voor vervolgstudies in Oxford, waar zij de "twelve lessons course" van Kato Havas aflegde en Rotterdam waar zij cum laude afstudeerde. Barbara treedt op met verschillende kamermuziekformaties in het binnen en buitenland.


Barbara houdt van veel verschillende muziekstijlen; traditioneel klassiek en lichte muziek. Met het ensemble Conforto speelt ze grootse klassieke werken in kleine bezetting, een heel uitgebreid repertoire van barok, klassiek, romantiek en 20 eeuwse componisten. Lichtere muziek speelt zij in het ensemble 'Dames Danzi'; van licht klassiek tot ragtimes, filmmuziek, tango's en improvisatie.

Barbara's passie voor zang, iets wat ze vele jaren ook gedaan heeft naast viool, uit zich in het plezier waarmee zij haar functie als vaste concertmeester vervult bij Holland Symfonie Orkest.


Sinds 2002 geeft Barbara op verschillende plekken les als viool/altviool/ensemble docente. In haar lessen staat het streven naar een balans tussen harmonische bewegingen en muzikale expressie centraal. De vioollessen zijn onder andere gebaseerd op de principes van Kato Havas en Paul Rolland.


Barbara had het bijzondere privilege om in Oxford bij Kato Havas te studeren. Het bleek een grote bron van inspiratie. Kato Havas heeft een hele nieuwe manier van vioolspelen en lesgeven ontwikkeld.  Zij leerde Barbara hoe je op een heel natuurlijke, directe manier muziek tot uitdrukking kunt brengen via je instrument, zonder geforceerde, moeizaam aangeleerde houdingen. Dit komt Barbara dagelijks ten goede bij het lesgeven.


Barbara vindt het prachtig om mee te maken hoe een ieder op zijn/haar niveau van het musiceren kan genieten en door middel van de viool muziek tot uitdrukking kan brengen.


www.hollandsymfonieorkest.nl

www.conforto-ensemble.nl

www.damesdanzi.nl